Skip to content Skip to footer

Online marketing tijdens een crisis en/of pandemie

Ron Dukker
5 min lezen
25 maart 2020

We zijn al een paar weken verder sinds het coronavirus Nederland en de rest van de wereld op zijn kop heeft gezet. Er zijn bedrijven die hier hard door zijn geraakt, andere ook weer niet en bij sommige ligt het misschien ergens in het midden.

Het is mooi om te zien hoe individuen en bedrijven uit een natuurlijke reflex reageren in situaties wanneer alles in 1 klap veranderd of even anders moet. Soms kan het niet anders dan dat je alles even on hold zet, het is begrijpelijk dat je alle kosten willen minimaliseren, omdat je rekening wil houden met het ergste wat nog misschien zal komen. Het is ok.

Op dit moment weet niemand hoe de toekomst eruit ziet (al hebben we vermoedens) en zijn er situaties die buiten onze macht liggen. Toch willen wij in deze omstandigheden proberen uit te leggen waarom je op dit moment juist niet je marketing moet stilleggen. Er zijn juist veel goede redenen waarom je marketing door zou moeten en misschien juist op meer kanalen ingezet moet worden. We kunnen daarom beter bijsturen, dan stopzetten.

Er zijn veel meer mensen op social media op dit moment

Het is niet verrassend dat er meer mensen op social media zijn. Een groot deel van de mensen zit thuis, of werkt vanuit huis. Ook volgen we het nieuws veel meer om op de hoogte te blijven.

Adverteren op Facebook is op dit moment super gunstig bijvoorbeeld. Dit is het moment om je social campagnes op te hogen. Er is veel meer aandacht en als je concurrent nu wel alles op een laag pitje heeft gezet is dit je kans om meer aandacht te creëren voor jouw boodschap. Op Facebook en Instagram zijn veel meer mensen actief met het delen van inspiraties en verhalen. Ook worden de populaire kanalen intensief gebruikt om nieuwsberichten te volgen en te discussiëren.

Een email lijst bouwen is nu makkelijker dan ooit

Overal zijn mensen op zoek naar hoop en inspiratie. Ze verheugen zich op de momenten dat ze hun ouders kunnen bezoeken, kunnen socializen en het leven weer normaal wordt zoals het was. Dit is het moment om content te creëren die inspireert en helpt.

Of je nu in de B2B werkt of B2C of allebei, de klassieke principes van Inbound Marketing blijven hetzelfde, namelijk: help en bied waarde.

Dit is hét moment om een fantastisch aanbod te doen, een les aan te bieden, een podcast, download, videoserie, webinar of een pillar page waarmee je doelgroep kunt sturen met hun uitdagingen. Dit is ook het moment om content te maken, waarmee je je email-lijst kunt uitbreiden, of social media custom audiences, je podcast leden, je video volgers of een ander kanaal waar je een community omheen aan het bouwen bent.

Zowel mensen in B2B als B2C zijn op zoek naar hoop en misschien zelfs een beetje sturing. Wees een onderdeel van de oplossing en bied ze hulp aan. Op het moment dat iedereen uit deze crisis stapt en op volle kracht weer door gaat met hun business, dan ben jij al die tijd al een onderdeel geweest van de oplossing. Op dat moment zul je zien dat je sociale en business inspanningen van loyaliteit naar inkomsten omgezet worden.

Marketing is geen aan-uit knop; het is een motor

In tijden van turbulentie zullen veel marketeers marketing zien als een knop die aan en uitgezet kan worden. Maar dat is niet hoe het werkt.

Marketing is net als een motor die langzaam start en vervolgens momentum opbouwt zolang je het aandrijft (denk aan een flywheel). Hoe meer brandstof, hoe meer vaart je krijgt en hoe sneller en effectiever je marketing zal zijn.

Hubspot-Flywheel

Als je die 'flywheel' ineens stopt zul je deze opnieuw moeten starten om weer momentum op te bouwen. Misschien moet je opnieuw het vertrouwen winnen van je doelgroep als ze een tijdje niks van je hebben gehoord. Wellicht dat je opnieuw moet werken aan je SEO rankings omdat je concurrenten wel doorgingen met hun marketing activiteiten.

Ons advies is dan ook om in plaats van je marketing te stoppen, je beter door kunt gaan met je marketing inspanningen of juist zelfs op te voeren zodat je er sterker voor staat op het moment dat de storm voorbij is, hierbij natuurlijk wel rekening houdend met de huidige situatie waar we ons in bevinden.

Bedrijven vinden zichzelf opnieuw uit.

Terwijl sommige bedrijven het helaas serieus moeilijk hebben, zijn er anderen die zich opnieuw aan het uitvinden zijn. Van restaurants tot brouwerijen tot retail, veel B2C bedrijven blijven meedraaien door creatief om te gaan met deze tijden. B2B bedrijven lijken minder geraakt te zijn en sommigen hebben het juist drukker zoals Zoom (videomeetings). Veel industrieën, vooral technologie, ervaren op dit moment een ongekende hoge vraag aan diensten.

Hoe kan jouw bedrijf de gemeenschap van dienst zijn in deze huidige situatie? Wat kun je doen om jullie boodschap voort te zetten en aan te passen? En inderdaad er is negatief nieuws, maar er zijn ook geweldige kansen.

Vergroot je marktaandeel tijdens een recessie.

Het is aannemelijk dat we een recessie tegemoet gaan. We hebben geen idee hoe lang of kort het zal duren, maar de kans zit er wel in dat het gaat komen. En als dit gebeurd zal de concurrentie hoogstwaarschijnlijk bezuinigen. Zie dit als een kans om terrein te winnen!

Er zijn meerdere artikelen geschreven over hoe verhoogde advertentiebudgetten in marketing en advertising tijdens een recessie vruchten kunnen afwerpen. Voorbeeld Forbes:

"...there have been a number of studies going back nearly one century that point out the advantages of maintaining or even increasing ad budgets during a weaker economy. Those advertisers that maintained or grew their ad spending increased sales and market share during the recession and afterwards."

Het artikel gaat verder:

Er zijn meerdere redenen om te adverteren tijdens een “slowdown”.

  • Zodra concurrenten hun advertentiebudgetten verlagen zal de zichtbaarheid van andere merken binnen de productcategorie ook afnemen. Voor adverteerders biedt dit een mogelijkheid om merken opnieuw te positioneren of een nieuw product te introduceren.
  • In rumoerige tijden kunnen merken de stabiliteit van hun bedrijf projecten aan hun klanten.
  • Advertentiekosten dalen tijdens recessies. De lagere kosten creëren een ‘buyer’s market’ voor merken. Studies laten zien dat direct mailings toenemen tijdens recessies en dat ze zorgen voor een sterke groei in korte termijn sales.
  • Wanneer marketeers gaan bezuinigen op hun advertentie uitgaven, verliezen merken hun “share of mind” met consumenten. En daarmee verliezen ze in potentie huidige en toekomstige verkopen. Een toename van “share of voice” leidt tot een toename in “share of market”. Een toename in marktaandeel resulteert in een toename van winst.

Veel bekende bedrijven zoals Kellogg’s en Amazon zijn onbetwiste leiders in hun sector geworden door het verhogen van hun marketing tijdens recessies. Op dit moment zijn ze niet stoppen.

Een beslissing nemen

Wat te doen? Dat is iets wat alleen jij kan beantwoorden voor jouw bedrijf. Er zijn veel serieuze zaken die overwogen moeten worden, zoals cash flow en financiële situaties. Maar het is zeker haalbaar en realistisch om je marketing voor te zetten of juist op te schalen op dit moment. Het zou juist in de komende maanden en jaren exponentieel zijn vruchten afwerpen.

Laat ons je inspireren

In tijden van crisis helpen wij graag collega ondernemers en zetten we onze kennis en ervaring in om ze te helpen. Ben je benieuwd waar nu te beginnen, wil je wat praktijkvoorbeelden zien of gewoon even sparren met een (collega) marketeer? Plan dan je gratis call!